Ja, varför ska du välja att lämna bort städning av din bostad till en städfirma? Det finns många orsaker till det, och i dag är det ingen som ser snett på dig om du väljer bort att städa själv. Annat var det förr i tiden, i början av förra seklet, när Sverige industrialiserades var det många kvinnor som innan tjänat som pigor på landet som flyttade till storstäderna och tog jobb hos en välbärgade familj som piga. Dessa familjer bodde ofta i stora våningar och i anknytning till köket låg en så kallad pigkammare, där pigan fick bo. Det var bekvämt för då fanns hon alltid i närheten när hon behövdes. Det var slit med städning, matlagning och tvätt hela dagarna och pigan hade bara ledigt en dag i veckan. 

Hemmafruns tillvaro 

När pigan träffade en man och de gifte sig, blev hon hemmafru och tog hand om samma saker som hon gjort som piga, men nu i sitt eget hem, och det var mannen som försörjde familjen. Det blev dock inte mycket över till fritid, men ibland visades det husmorsfilmer på den närliggande biografen och där träffades alla hemmafruar för att se en film om bästa sättet att städa, och om nya apparater som underlättade städningen. Efter filmen sa fruarna hej då och gick hem till sig och fortsatte att städa och förbereda maten tills maken och barnen kom hem. Någon tid för att ta en fika tillsammans fanns inte.

Hemstädning i dag 

I dag jobbar både mannen och kvinnan, många lever även som singel och måste då sköta allt själv. Samtidig finns det numera många olika fritidssysslor som lockar. Du vill träna på gym, ut och springa i skogen, spela padel och mycket mer. Städningen är inte längre det som prioriteras i första hand utan att flyttastäda med hjälp av Alberts. Alla människor är olika, vissa bryr sig inte om att det finns dammråttor lite överallt hemma, medan andra alltid vill ha det rent och snyggt, men känner att de inte har ork eller vilja att lägga ner tid på att städa. Då är det väldigt tur att det numera finns städfirmor som har personal som kommer hem och städar i ditt hem. När du kontaktar en städfirma diskuterar du och den som ansvarar för städpersonalen om vilken hjälp du vill ha, och hur ofta du vill ha städat. Visst kostar det en slant att anlita någon som städar hemma hos dig, men det kan det vara värt. Städfirman brukar även ha med sig eget städmaterial, och de använder nästan alltid miljövänliga medel som luktar gott. När du kommer hem trött efter en lång dag och möts av ett rent hem som doftar ljuvligt, ja då vet du att hemstädning var det rätta för dig. 

 

Categories: Städning