Eftersom RUT-avdrag har blivit så vanligt att använda sig av är det många som tar för givet att alla städfirmor och städföretag erbjuder avdraget. Visst är det trots allt så att majoriteten av städfirmorna har RUT som du kan använda, men om du inte säkerställer detta innan du gör din bokning kan det stå dig ganska dyrt – kolla pris mattvätt malmö. Den främsta orsaken till att allt fler väljer att anlita hemstädning, flyttstädning eller storstädning är möjligheten att använda RUT-avdrag. Med RUT-avdrag kan du nämligen minska dina kostnader för städningen med hela 50 %. Om en hemstädning hade kostat dig 1200 kronor behöver du således endast betala 600 kronor. Detta har inte bara resulterat i fler tillfälliga städningar, utan även fler abonnemang där kunder får städning på en återkommande basis. Det är Skatteverket som erbjuder RUT-avdraget för privatpersoner i Sverige, men för att du ska kunna använda dig av det finns det krav på både dig och städföretaget du väljer.

F-skatt hos städfirman
Det finns två saker som städfirman behöver uppfylla för att du som kund ska kunna använda RUT-avdrag och på så sätt sänka dina kostnader. Till att börja med måste städfirman vara ett registrerat företag och därefter måste de betala F-skatt. Ett företag som inte är registrerat för F-skatt har nämligen inte laglig rätt att ge kunderna något avdrag. Sanningen är att du till och med kommer behöva betala mer än bara det ursprungliga priset.

En städfirma som inte är registrerad för F-skatt betalar bara A-skatt och det innebär att det är du som kund som kommer stå som arbetsgivare om du väljer att anlita. Du kommer inte bara behöva betala fullt pris för den städtjänst du har valt, utan du kommer också behöver betala arbetsgivaravgifter.

Kundens ansvar
Som tidigare nämnt kommer även du som kund att behöva uppfylla en del krav. För att du ska få rätt att använda RUT-avdrag ska du först och främst ha fyllt 18 år och betala skatt i Sverige, t.ex. från inkomst eller pension. Du måste även anlita städfirman för uppdrag i din privata bostad. Det innebär att städningen behöver äga rum i samma bostad där du står skriven eller där du står som ägare, t.ex. fritidshus eller sommarstuga.

Det är också ditt ansvar att se till att du har RUT-avdrag kvar att nyttja. Det är inte alla som är medvetna om att RUT- och ROT-avdrag inkluderas i samma årliga belopp. Har du använt upp allt ROT-avdrag för renoveringen i våras kommer du inte ha något RUT-avdrag kvar att använda. Är du osäker på hur mycket avdrag du har använt dig av under året är det bra att kontakta Skatteverket innan du bokar in en städtjänst – förutsatt att du inte är beredd att betala fullt pris om RUT-avdraget skulle vara slut.