När det är dags att lägga sitt eget tak finns det flera anledningar att planera väl innan. Inte minst eftersom man på det sättet kommer att undvika att begå vissa klassiska misstag. 

 

Lägga tak privat? Lätt som en plätt! 

Det är inte alla som har kunskapen att kunna lägga tak,. Att lägga tak låter som en tung, dyr och förhållandevis svår sak att ge sig på. Det kan så klart stämma. Att lägga tak utan någon som helst erfarenhet är inte det enklaste i världen. Men trots det är det något som fler och fler gör. 

 

Vad behöver man tänka på när man ska lägga ett tak? Det allra första är om det går att göra det överhuvudtaget. Det vill säga, finns det något som kan krossa planerna? I vissa fall är det bara att köra igång, i andra fall kan det behövas bygglov. Kontakta därför kommunen, för att undvika att  åka på en jobbig överraskning i ett senare skede. 

Takläggare

Ta hjälp av proffs 

Har man fått tillstånd att börja lägga taket är det bara att köra igång. Vad exakt bör man börja med? Det beror oftast på vad som ska göras. Att planera hur takläggningen ska göras är mycket klokt. Att se över budgeten är nästan ett måste. Ett vanligt misstag är att man tar sig vatten över huvudet och spräcker budgeten. Därför är valet av material något som blir oerhört viktigt. Alla vill ha fina tak, men det kan vara smart att i första hand välja rätt material för de viktiga delarna av taket, till exempel isolering. Det gör inte att taket ser vackrare ut på utsidan, men det bli mer hållbart och skyddar huset, något som i slutändan är viktigare än en snygg yta av sämre material. 

 

Är man osäker på hur man ska göra eller vilket material som bör användas gör man klokt i att höra av sig till någon expert. När det gäller material räcker det med att åka till en valfri bygghandel, där de flesta som arbetar är någon form av expert på ämnet. Att också be en hantverkare om hjälp är ett bra val, även om man. tänker lägga taket själv. Rådgivning behöver heller inte gälla hela takläggningen, utan bara vissa delar. Sedan kan man också dela upp arbetet mellan sig själv och hantverkaren i fråga, allt beroende på hur säker man känner sig. Det absolut viktigaste är att inte ge sig på ett avancerat jobb som takläggning om man är det minsta osäker.